strona główna

11.01.2012

Ciekawy projekt w WODiDz-u


Barbara Kędzia, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Wojewódzkim Ośrodku Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego po szkoleniu u najlepszych kucharzy w Europie, zdobytą wiedzę przekazuje uczniom.

Udział w szkoleniu był częścią Europejskiego Programu Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa. Jest to branża hotelarsko – restauracyjno – kawiarniana, a Barbara Kędzia uczy przyszłych cukierników, kucharzy małej gastronomii, piekarzy i rzeźników – wędliniarzy. Udział w programie był szansą zdobycia nowych umiejętności u prawdziwych mistrzów sztuki kulinarnej z Polski i Europy.

- Zapoznania uczniów z kuchnią regionalną i kuchnią światową jest jednym z elementów nauczania – mówi pani Barbara. - Jednak znamy ją często dość powierzchownie. Program był okazją do tego, by europejską sztukę kulinarną poznać „od kuchni” – dosłownie i w przenośni - mówi pani Barbara. - Dwutygodniowy pobyt w Portugalii pozwolił dobrze poznać tamtejszą kuchnię, bardzo urozmaiconą. A to między innymi dlatego, że Portugalia dawniej miała wiele kolonii, skąd sprowadzała egzotyczne surowcowe i przyprawy, stąd właśnie ta kuchenna różnorodność.

Podstawą kuchni portugalskiej są solone i suszone na słońcu dorsze, z których przygotowuje się tradycyjne bacalhau. Inne tradycyjne potrawy to: caldo verde - mielona zupa przygotowywana z krojonej włoskiej kapusty, oraz arroz doze – ryżowy pudding z cynamonem.

- Dzięki projektowi miałam możliwość podnieść swoje kwalifikacje zawodowe i zapoznać się z różnymi trendami w europejskich hotelarstwie i gastronomii – podkreśla Barbara Kędzia. – Na komercyjny kurs, który kosztuje kilkanaście tysięcy złotych, nie byłoby mnie stać. Tu za moje kształcenie zapłaciła Unia Europejska. Program był finansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego. Swoją wiedzę będę wykorzystywać na lekcjach. Skorzystają też uczniowie.
 

Oprac.: M. Kluf

 

 

Archiwum wydarzeń:

2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012

2007 © Starostwo Powiatowe w Kluczborku